به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر موسی نجفی،در این نشست با بیان این که این وقایع هستند که به حوادث معنی میدهند، گفت: در زندگی ما همه حوادث قابل اهمیت نیستند، اما در زندگی موضوعاتی مانند انتخاب شغل، ازدواج، رشته تحصیلی از وقایع و تأثیرگذار است، از این رو مورد توجه قرار میگیرد.
ااستاد حوزه و دانشگاه با تفکیک قائل شدن میان "وقایع" و "حوادث" اظهار داشت: پیچ تاریخی در مسیر واقعه، یعنی جایی که تاریخ عوض میشود خود را نشان میدهد و گرنه پیچ تاریخی در حوادث معلوم نمیشود، از این رو برای تحلیل یک حادثه باید جای آن را در پیچ تاریخی بیابیم.
نجفی گفت: نباید کسی فکر کند که در طی این چند سال اتفاقی در حد انقلاب اسلامی رخ داده است، زیرا انقلاب اسلامی تأثیرگذاری بسیاری داشته است.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است حادثهای باشد که یک واقعه را تمام یا شروع میکند، ولی دلیل آن واقعه نباشد، از این رو، حوادث نیز خود در یک سطح نیستند، مقاله رشیدی مطلق در روزنامه اطلاعات بهانهای شد که مردم قم قیام کردند و نباید گفت که علت انقلاب اسلامی آن مقاله است.
این کارشناس مسائل سیاسی با بیان این که گاهی ممکن است یک حادثهای برای مقطعی، یک واقعه حساب شود اما نسبت به یک واقعه بزرگتر و کلانتر حادثه محسوب شود، افزود: ما برای رسیدن به نتیجه درست، باید در بررسیهای خود به این نکته نیز توجه کنیم که حوادث نیز خود در درجات مختلفی قرار دارند.
وی در تبیین پیچهای تاریخی تأثیرگذار در انقلاب اسلامی به رسمیت یافتن تشیع در ایران در دوره صفوی اشاره کرد و ادامه داد: صفویه حامل اندیشه مهمی به نام تشیع بود، و گرنه خود صفویه به خودی خود اهمیتی ندارد، رسمیت یافتن تشیع در ایران در هیچ کشوری رخ نداده است .
نجفی با بیان اینکه حتی یک روز هم از این رسمی بودن مذهب تشیع کاسته نشده است، اظهار کرد: مذهب تشیع به قدری قدرتمند بود که زمانی که دولت نداشت باز کشور سر جایش بود.
وی با بیان این که رسمی شدن تشیع در زمان صفویه نقش زیادی در انقلاب اسلامی داشت، ادامه داد: اگر مردم شیعه نبودند امام خمینی(ره) باید در ابتدا جامعه را شیعه میکرد و پس از آن انقلاب را به راه میانداخت، از این رو میتوان گفت که صفویه با این کار، زمینه انقلاب اسلامی را فراهم کرد.
استاد حوزه و دانشگاه دومین پیچ تاریخی که در دوران حال ما تأثیر دارد را مشروطیت خواند و اظهار کرد: هم حرکت صفویه و هم حرکت مشروطیت ناقص بوده است و در جمهوری اسلامی این دو حرکت کمال شده است، یعنی هم محور شیعی صفویه و هم محور مردمی مشروطیت رشد پیدا کرد.
وی بیان کرد: از صفویه تا مشروطه و از مشروطه تا انقلاب اسلامی پیچهای کوچک تاریخی نیز وجود دارد، سقوط صفویه یکی از این وقایع کوچک بود و بعد از آن نهاد روحانیت آزاد شد، یعنی خود شیعه در صفویه، صفویه را به زمین زد.
نجفی با بیان این که وقتی میخواهیم از پیچ تاریخی سخن بگوییم به تاریخ نقلی، تاریخ تحلیلی یا فلسفه تاریخ نظر داریم، گفت: باید بررسی کرد که این پیچهای تاریخی رو به جلو یا رو به عقب میرود.
استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: شهید مطهری میان توسعه و تکامل تفاوت قائل است، در توسعه معتقد هستند که هر حرکت تاریخی جلوتر از حرکت قبلی خودش است، طبق این نظر از دید غربیان لیبرالیسم تاریخ حد نهایی، تاریخ غرب است اما مرحوم مطهری حرکت تاریخ را تکاملی میدانند.
وی با بیان این که ممکن است یک دهه از دهه قبلش عقبتر باشد، اما در نهایت سبب تکامل میشود، افزود: ممکن است حادثهای انحطاط باشد، اما در نهایت سبب پیشرفت شود، از این رو پیچ تاریخی ممکن است انحطاط یا عقبگرد داشته باشد.
نجفی افزود: در سالهای پس از انقلاب، با وجود انحطاطهای که صورت گرفته است، اما در نهایت جامعه رو به تکامل بوده است.
وی با اشاره به تقسیمبندی رهبر معظم انقلاب درباره تاریخهای مهم انقلاب گفت: اویل انقلاب، ما مسائل را در پیچ تاریخی نهضتهای اسلامی نگاه میکردیم.